De veiligheidsmonitor gaat over hoe de inwoners van Leiden de veiligheid en leefbaarheid ervaren. Leiden scoort op de meeste onderdelen beter dan de 70.000-plus gemeenten.
In 2022 zijn er 995 Leidenaren geboren en stierven 1.020 inwoners van de stad. Voor het eerst is het aantal sterfgevallen hoger dan het aantal geboortes.
Op 1 januari 2023 heeft Leiden 127.079 inwoners. Dat zijn er ruim tweeduizend meer dan een jaar eerder. Op 1 januari 2022 woonden namelijk 125.037 mensen in de stad.
Onlangs is er op Doemee.leiden.nl een vragenlijst uitgezet over het Leidens Ontzet. Ieder jaar rond 3 oktober viert Leiden het Leidens Ontzet.
In 2020 was het vermogen van zonnepanelen in Leiden ruim 20.000 kWh. Dat zegt de meeste mensen pas iets als je weet dat het in 2012 nog geen 600 kWh was. En voorlopige cijfers van het CBS geven aan dat het halverwege vorig jaar (2022) bijna 30.000 kWh was.
Leiden vergrijst de aankomende jaren, de groep ouderen groeit. De overheid vraagt van hen dat zij langer zelfstandig wonen, maar wat hebben zij daarvoor nodig? Waar hebben zij behoefte aan als het gaat om hun woning, woonomgeving en voorzieningen in de wijk?
In de binnenstad hebben relatief veel werkenden een flexibel arbeidscontract. Ook in de Pesthuiswijk en Cronestein is dit het geval. Aan de randen van de stad hebben mensen vaker een vast arbeidscontract. Zelfstandigen wonen meer door de stad verspreid.
Elk jaar brengt de gemeente de monitor internationalisering uit. Hierin staan cijfers over het aantal internationals en hun woon- en werkgedrag. Dit jaar zijn er duidelijke veranderingen te zien met vorig jaar.