Een ogenblik geduld a.u.b.

Bijna een kwart van de Leidenaren is ‘welvarend, met een eigen woning'

author: Onderzoek en Data Leiden

Het CBS Urban Data Center/Leiden071 heeft voor de tweede keer de inwoners van Leiden in kaart gebracht. Dit heeft geresulteerd in negen inwonersprofielen op basis van meer dan 20 demografische, sociaaleconomische en woningkenmerken. Dit keer met gegevens over 2019.

Dit zijn op dit moment de meest actuele cijfers voor deze clusteranalyse. Samen geven zij een gedetailleerd beeld van de verscheidenheid aan Leidenaren. Net als twee jaar eerder is groep 5 ‘De Welvarende werknemer, eigen woning’ met ruim 25 duizend Leidenaren de grootste groep. Verder valt op dat er in 2019 iets minder uitwonende studenten zijn (groep 2) en iets meer starters in een huurwoning (groep 3).

In Leiden is zo inzicht verkregen in de verschillende groepen en waar zij wonen. Ook biedt het meer inzicht in vraagstukken die spelen in bijvoorbeeld het sociaal domein of over opgaven omtrent huisvesting. Welke groepen mensen lopen mogelijk risico om in de bijstand terecht te komen? Hoe zijn de verschillende groepen mensen verdeeld over de stad en past het woningaanbod bij de samenstelling van deze groepen? Kijk voor alle uitkomsten op het dashboard ‘De mensen van’ en kies dan links bovenin voor de gemeente Leiden.