Elke twee jaar wordt een groot landelijk onderzoek gehouden onder de Nederlandse bevolking naar leefbaarheid en veiligheid: de Veiligheidsmonitor. De meest recente Veiligheidsmonitor is in 2023 gehouden. In aanvulling op de landelijk uniforme vragenlijst heeft de gemeente Leiden extra vragen aan de Veiligheidsmonitor toegevoegd over straatintimidatie.
Vanuit de aanpak tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag (aanpak Wensen en Grenzen) bestond namelijk de behoefte om meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van straatintimidatie in Leiden. Voor acht vormen van straatintimidatie is gevraagd of inwoners dit de afgelopen 12 maanden wel eens hebben meegemaakt. Denk hierbij aan nafluiten, nastaren, naroepen en achternalopen.
In totaal heeft 46% van de inwoners de afgelopen 12 maanden één of meer vormen van straatintimidatie meegemaakt in Leiden. Nastaren is de meest voorkomende vorm van straatintimidatie (34%). Vrouwen maken in verhouding vaker straatintimidatie mee dan mannen (57% versus 35%). Aan inwoners die de afgelopen 12 maanden straatintimidatie meemaakten is gevraagd waar dit plaatsvond. Hierbij konden zij meerdere antwoorden geven. De plekken die het meest werden genoemd zijn bij een horeca- of uitgaansgelegenheid (49%), in of rondom een winkelcentrum (44%) en in de buurt van het openbaar vervoer (40%).
Mede naar aanleiding van deze resultaten, wordt later dit jaar door de aanpak Wensen en Grenzen van de gemeente Leiden op dit soort plekken aandacht gevraagd voor straatintimidatie. De rapportage over straatintimidatie en alle andere resultaten van de Veiligheidsmonitor staan op onze website.